Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Onderwijs

3 Tips en trucs om een leuke en leerzame reis te organiseren

Of het nu gaat om een schoolreisje of een veldbezoek aan een bedrijf binnen een bepaald leergebied, het organiseren van een leerzame reis betreft een gedegen voorbereiding. Het moet leuk zijn om te leren, zodat iedereen mee kan doen. Om je te helpen bij de organisatie van een educatieve schooltrip, lichten we in deze blog enkele tips en trucs toe om de beste reis voor jouw leerlingen voor te bereiden.

1. Plan vooruit

Het is belangrijk om te onthouden dat het plannen van een reis voor je student langer duren dan je denkt. In veel gevallen ben je immers afhankelijk van een aantal externe factoren, waaronder de agenda van het bedrijf dat jullie gaan bezoeken, vervoersmogelijkheden om de afstand van de trip af te leggen en eventueel de weersomstandigheden.

Gaat het om een reis van meerdere dagen of zelfs in het buitenland, kan het misschien moeilijk zijn om voor iedereen geschikte accommodatie te vinden als je dat te laat doet. Plan dus ruim  van tevoren, helemaal voor grotere reizen. Zodra je de logistieke processen van de trip op orde hebt, heb je alle tijd om leuke en leerzame activiteiten te bedenken voor de tijd dat jullie weg zijn!  En als je nog steeds denkt: “Ik heb meer hulp nodig bij interactief lesmateriaal”, kun je via De Nieuwe Leerweg een online sessie boeken om de specifieke situatie en uitdagingen van jouw klaslokaal te bespreken.

2. Voorbereiding van de leerlingen en ouders

Als reisleider moet je alvorens de reis ten minste één vergadering met leerlingen en ouders organiseren. Dit is het perfecte moment om iedereen te vertellen wat ze mee moeten nemen, wat ze kunnen verwachten van de reis en welke regels er zijn die je voor de reis wilt handhaven. Als leerlingen specifiek materiaal voor de trip moeten meebrengen, laat hen dat dan in dit stadium weten.

3. Het stellen van doelen

Wanneer je van plan bent om een educatieve uitstap of studentenvakantie te organiseren, dan moet je de ervaring plannen zoals je normaal gesproken zou doen voor een les in de klas. Wat zijn precies jouw leerdoelen en hoe denk je die te kunnen bereiken? Wanneer je een duidelijk idee hebt van jouw doelstellingen, wordt het veel eenvoudiger om relevante activiteiten te plannen en organiseren die jouw leerlingen een waardevolle bijdrage in hun ontwikkeling zullen opleveren. Het kan slim zijn om alvorens leerdoelen op te stellen en daaraan relevante groepsactiviteiten te koppelen.