Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Eten en drinken

Aardappel- en Boerenkoolsoep met Gruyère

Donkergroene, aardse boerenkool contrasteert met de milde gele aardappelen, maar in plaats van boerenkool kun je ook verse spinazie gebruiken. Bestrooi met geraspte gruyèrekaas voor een heerlijke kaas en boerenkool verhouding.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 200 g fijngehakte ui
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1.6 l vetvrije, natriumarme kippenbouillon
  • 700 g grof gehakte geschilde Bintje-aardappel
  • ¼ theelepel zout
  • 1 laurierblad
  • 350 g verse boerenkool
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 60 g geraspte Gruyère-kaas

Bereiding

Stap 1

Smelt boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg ui toe; bak 8 minuten of tot ze gaar zijn, regelmatig roeren. Voeg knoflook toe; bak gedurende 30 seconden, voortdurend roeren. Roer de bouillon, Bintje aardappel, zout en laurier erdoor; aan de kook brengen. Dek af, zet het vuur lager en laat 15 minuten sudderen of tot de aardappel zacht is.

 

Stap 2

Roer de boerenkool en basilicum erdoor. Dek af en laat 10 minuten sudderen of tot de boerenkool gaar is. Gooi laurierblaadjes weg. Pureer de Bintje aardappelen gedeeltelijk met een aardappelstamper tot ze dik en grof zijn. Top met kaas.

Voedingswaarde:

Per portie: 239 calorieën; calorieën uit vet 29%; vet 7,8 g; verzadigd vet 4,4 g; onverzadigd vet 2,2 g; polyvet 0,6 g; eiwit 11,7 g; koolhydraten 32g; vezel 3,9 g; cholesterol 21 mg; ijzer 2,2 mg; natrium 733 mg; calcium 215 mg.