Zelf ontwikkelings onderwijs
Image default
Kinderen

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk?

Meestal worden kinderen tussen de 2 en 3 jaar zindelijk. Maar dat gaat niet automatisch en al helemaal niet zonder ‘ongelukjes’. Zindelijk worden is een onderdeel van de ontwikkeling, en ouders hebben daar invloed op.

Zindelijkheidstraining

De zindelijkheidstraining kan beginnen als het kind er klaar voor is, daarmee wordt bedoeld als het kind interesse begint te krijgen in zijn/haar urine of poep. Vaak geven ze aan dat hun luier nat of vies is. Ook kan het helpen om je kind te vragen of hij/zij naar de wc moet.

Als volwassene heb je een voorbeeldfunctie, kinderen willen altijd alles nadoen. Het kan dus helpen om zelf naar de wc te gaan en het kind hierbij te betrekken. Een potje op de wc zetten kan positieve invloed hebben. Zodra je kind aangeeft dat hij/zij moet plassen, kun je met het kind naar het potje lopen en daarbij instructies geven. Als het is gelukt, is het leuk om je kind te belonen en enthousiast te reageren.

Tips om je kind zindelijk te maken:

  1. Start in de zomermaanden, vaak lopen de kindjes dan met blote billetjes of een korte broek. Wanneer het kindje iets langs zijn of haar benen voelt lopen, zullen ze de volgende keer eerder aangeven dat ze naar de wc moeten.
  2. Belonen, dit is zo belangrijk. Je kind moet het leuk vinden om naar de wc te gaan zodat het een automatisme wordt.
  3. Niet dwingen, als je kindje nog niet op het potje of de wc wil is het vaak nog niet klaar voor deze stappen.
  4. Oefening baart kunst, geef niet meteen op als het niet meteen lukt of nog vaak mis gaat.
  5. Herinner je kind aan toiletbezoekjes, vaak zijn kinderen aan het spelen en vergeten ze simpelweg gewoon om naar de wc te gaan.

Ongelukjes

Zindelijkheidstraining gaat niet zonder ongelukjes, het is een proces met vallen en opstaan. Zorg daarom voor de juiste voorbereiding. In ‘Hoe hou je het bed van je kind schoon?’ lees je tips om het bed schoon te houden, maar vooraf kunnen er ook al maatregelen worden getroffen denk aan: meerdere hoeslakens klaarleggen, een extra matrasbeschermer of molton. Zo ben je er snel bij als er s ’nachts een ongelukje is gebeurd.

Het beste is om niet boos te worden op je kind als er een ongelukje is gebeurd, maak het bespreekbaar en zeg wat er de volgende keer anders gedaan kan worden.